Ranskassa hurahdimme molemmat macaroneihin, noihin manteli-marenkisiin suussasulaviin herkkupaloihin. Heti omaan keittiöön palattuani päätin pyöräyttää parit omat täytekeksit herkuteltavaksi. Se ei ollut kuitenkaan ihan helppoa ja ensimmäinen kerta meni vähän pipariksi (kuva lopputuloksesta kevennyksenä ohjeen jälkeen). Macaroneja voi leipoa kahdella tavalla: Vaikeammassa marenkivaahdon sekaan vatkataan siirapiksi keitetty sokeri ja helpommassa sokeri kidemuodossa. Ensimmäisellä kerralla yritin tietenkin tuota vaikeampaa tapaa ja koko keittiön sottaamisen lisäksi onnistuin saamaan aikaiseksi vain jättiläismäisiksi tahnalevyiksi muotoutuneita (hyvänmakuisia kylläkin) macaroneja. Osansa saattoi kyllä olla myös nestemäisen väriaineen käytöllä: kaadoin sekaan puoli pullollista ja sain silti aikaiseksi vain hyvin hailakan sävyisiä keksejä. Tällä kertaa ostin jauhemaisia värejä ja lopputuloksesta tuli sekä kiinteämpi että kivemman värinen.

Macaroneihin voi laittaa täytteeksi vaikka mitä: erilaisia hilloja, tuorejuustoa, suklaata, toffeeta, tuoreita marjoja, jäätelöä ja suolaisiakin täytteitä (tosin täytteen mukaan perusohjetta voi joutua vähän muokkaamaan). Itselläni oli näin ensialkuun tavoitteena saada aikaiseksi vain nättejä ja hyviä keksejä, joten tällä kertaa täytteenä toimi hitusen tylsästi (mutta herkullisesti) pelkkä Nutella. Nutellasta puheenollen, nauroin vielä kesällä ranskalaisten Nutella-innostukselle kun marketissa n. 2 metriä hyllystä oli varattu pelkille erikokoisille Nutella-pöniköille. Mutta se viimeksi nauraa ja niin edespäin, tätä nykyä meillä syödään joka viikonloppu Nutella-täytteisiä croisanteja ja senkin lisäksi Nutellaa voisi silloin tällöin syödä vaikka suoraan purkista... Huolestuttavia Ranskan sivuoireita havaittavissa siis! Mutta kunhan saan taas leivottua näitä macaroneja, keksin toivottavasti jotain mielikuvituksekkaampaa täytettä ja kerron siitä teillekin. Sitä ennen voitte pyöräyttää kotikeittiössä parit satsit tällä ohjeella:

  • 80 g mantelijauhetta
  • 2 dl tomusokeria
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 kananmunan valkuaista
  • jauhemaista elintarvikeväriä

Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri kuivaan kulhoon ja sekoita.

Erottele valkuaiset niin ettei joukkoon pääse tippaakaan keltuaista ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Ripottele joukkoon sokeri ja kääntele sekaisin. Vatkaa vielä n. 5 minuuttia (sähkövatkaimella, käsin saattaa vaatia pidemmän aikaa), kunnes vaahto muuttuu kovaksi ja kiiltäväksi marengiksi.

Kääntele marengin joukkoon manteli-tomusokeriseos ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Voit tässä vaiheessa jakaa taikinan kahteen eri kulhoon jos haluat eri värisiä macaroneja.

Värjää taikina elintarvikevärillä. Kirkkaaseen väriin puoleen taikinaan tarvitaan n. 1/2 tl värijauhetta. Elintarvikeväriä kannattaa siis mieluummin laittaa aluksi vain hitusen ja katsoa miten taikinan väri alkaa kehittymään.

Nostele taikinaa leivinpaperilla vuoratulle pellille n. 1 teelusikallinen per keksi. Jos taikinan koostumus on sopiva, keksien ei pitäisi paljoa levitä tässä vaiheessa eikä myöskään uunissa. Anna leivosten odottaa 10 minuuttia ennen uuniin laittoa, jotta pinnalle muodostuu ohut kuori.

Paista 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Anna leivosten jäähtyä hetki uunista oton jälkeen ja irrota sitten varovasti lastalla leivinpaperista ja siirrä lautaselle. (Alla olevasta kuvasta muuten huomaa hyvin, että eri väriaineet saattavat käyttäytyä taikinassa eri tavoin, tässä punaiset macaronit ovat tosi tasaisia kun taas vihreät ovat halkeilleet melko paljon.)

Täyttämättömät macaron-pohjat säilyvät monta päivää jääkaapissa ja ne kannattaakin täyttää vasta juuri ennen tarjoilua etteivät ne ehdi kostua liikaa.

Ja sitten vaan herkuttelemaan!

Tässä vielä ensikokeiluni macaronien maailmaan... Hitusen erinäköisiä tuli silloin :D