Kokeiltiin tänään ensimmäistä kertaa tehdä crème brûléeta. Ohje löydettiin vanhasta Maku-lehdestä. Ohjetta muokkasimme hieman, korvasimme alkuperäisen vaniljatangon vaniljasokerilla. Ohje on neljälle.

3 dl    kermaa
1 tl    vaniljasokeria
4       keltuaista
1/4 dl sokeria
4 rkl   tomusokeria
vadelmia

Pane uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kaada kerma munavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia kunnes seos hiukan sakenee. Älä kiehauta, ettet saa munakasta.

Jaa seos annosvuokiin. Nosta vuoat uunipannuun, jossa on vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä uunin alatasolla 15-35 minuuttia vuokien paksuudesta riippuen. Alkuperäinen ohje sanoi 15 minuuttia, mutta meillä tuli siinä ajassa näistä vasta crème keittoléeta. Laitoimme takaisin uuniin ja kokonaisuudessaan pidettiin puoli tuntia uunissa näitä. Jäähdytä ja pane vuoat jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Siivilöi tomusokeri vuokien pinnalle. Sulata ja ruskista sokeri uunin grillivastusten avulla, kuumenna uuni kuumaksi ja laita vuoat ylimälle tasolle. Pidä luukkua raollaan ja tarkkaile koko ajan vuokia, kun sokeri on mukavasti sulanut niin ota vuoat pois. Koristele vadelmilla tai muilla marjoilla ja tarjoile.

Meillä kun ei ollut siivilää, niin sokeri oli vuokien pinnalla hieman paakkumaisesti. Tämän johdosta osa sokeristamme suli ja meinasi kärtsätä kun osa jäi vielä sulamatta. Hyvää tuli tästä huolimatta, mutta suosittelemme siivilän käyttöä. Teemme kyllä toistekin, mutta ensi kerralla hieman viisastuneena. Jos oikein tahdot hienostella, voit käyttää näppärää kaasupoltinta sokerin sulattamiseen. Kaasupolttimen saa rautakaupoista ja kokkitarvikeliikkeistä ja ilmeisesti kustantaa noin 20 euroa.

907620.jpg