Tänään päätimme tehdä iltapalaksi tätä herkkua, jota jo muinaiset Roomalaiset nauttivat. Tuli oikein muhevan mehevää, ja ainahan on ihanaa saada tuoretta vastapaistettua leipää. Resepti on Olivia-lehdestä.

4 dl      vettä
1 pss    kuivahiivaa
2 tl       suolaa
1 tl       sokeria
7,5 dl    puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl      oliiviöljyä

vuokaan:

n. 4 rkl  oliiviöljyä
2 tl       sormisuolaa
10-15    kivetöntä kalamataoliivia
timjamia ja rosmariinia, mieluusti tuoreena (laitoimme kuivattua rosmariinia)

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Liuota joukkoon sokeri, suola, sekä puolet jauhoista johon sekoitettu kuivahiiva. Lisää myös oliiviöljy. Alusta taikinaan loput jauhoista ja vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi, käsiin tarttuvaksi. Peitä liinalla ja anna kohota 20 minuuttia.

Voitele 20 x 30 sentin kokoinen reunallinen uunivuoka oliiviöljyllä. Levitä taikina vuokaan tasaisesti. Sivele leipä vielä oliiviöljyllä päältä. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.

Ripottele leivän pinnalle timjamia ja rosmariinia sekä sormisuolaa. Painele oliivit taikinaan. Paista 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, tai kunnes pinta on rapea ja kullanruskea. Nautiskele tuoreesta leivästä!

983090.jpg