Saatiin Anton mummolta pala hirveä ja alettiin sunnuntaina innokkaasti kokkailemaan hirvipataa tällä Ruokatorstai-kirjan ohjeella (loistokirja!). Ikävä kyllä ensimmäinen kohta reseptissä (jota emme tietenkään fiksuina olleet lukeneet etukäteen) oli: "Valmista marinadi ja marinoi siinä hirveä kaksi vuorokautta." Se siitä sunnuntaisesta hirvipadasta siis, mutta pitkällisen odotuksen jälkeen saimme kuin saimmekin tuon herkun valmistettua. Ja täytyy sanoa, että kyllä kannatti odottaa! Marinointi toi tosi hyvän maun ja mureutti hirveä kivasti. Jos siis teet hirvipataa niin tee se tällä ohjeella.

600 g      hirvenpaistia

Marinadi:
1/2 dl      öljyä (laitettiin oliivi-)
1 dl         kuivaa punaviiniä
1/2 tl       rouhittua mustapippuria
10           katajanmarjaa
(2 rkl kuivattua persiljaa, meiltä jäi tämä pois)

Pataan:
2 rkl        öljyä
1 dl         punaviiniä
1 dl         vettä
1            lihaliemikuutio
1,5 dl      hillosipulia
1 rkl        hillosipulien lientä
1-2 dl      ruokakermaa
suolaa

Päälle:
puolukoita, persiljaa

Murskaa katajanmarjat ja sekoita öljyyn. Lisää punaviini, (persilja) ja pippurirouhe. Pane joukkoon paloiteltu paisti. Peitä astia tiiviiksi ja anna lihan marinoitua pari vuorokautta.

Valuta lihoista marinadi. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa ja ruskista lihat kahdessa erässä.

Nosta lopuksi kaikki lihat pataan, lisää vesi, punaviini ja liemikuutio. Peitä pata kannella ja keitä miedolla lämmöllä noin 1 - 1,5 h riippuen lihan sitkeydestä.

Lisää pataan hillosipulit ja hiukan lientä, keitä 10 minuuttia.

Lisää kerma, kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku. Laita tarjolle ja koristele ruokaa puolukoilla ja persiljalla.

Tarjoa seurana perunamuusia tai keitettyä riisiä, kasviksia ja salaattia.

1041486.jpg