Olimme jo pitkään katsoneet uteliaana tätä japanilaista reseptiä Suuresta aasialaisesta keittokirjastamme, ja saatuamme pääsiäisenä Anton vanhemmilta sopivan köntin naudan ulkofilettä päätimme testata tätä japanilaista fondueta käytännössä. Ihan hauska ruoka, oli lystikästä keitellä itse kypsiksi pöydässä ainekset ja maut olivat vielä ihan kohdallaan. Loppua kohti tosin kädet alkoivat väsyä ja kippasimme vain loput ainekset kattilaan ja popsimme sieltä sitten. Heikoimmaksi lenkiksi jäi tofu, joka maistui ehkä vähän tylsältä. Seesaminsiemendippi oli toimivaa ja toi ruokaan mukavaa suolaisuutta.

Seesaminsiemendippi:
100 g    vaaleita seesaminsiemeniä
1 1/4 dl japanilaista soijakastiketta
1 1/4 dl lämmintä vettä
2 tl       öljyä
3 tl       sokeria
(2 rkl     mirin-riisiviiniä, emme käyttäneet)
(1/4 tl   dashi-rakeita, emme käyttäneet)

Paahda seesaminsiemeniä kuumalla paistinpannulla keskilämmöllä 3-4 minuuttia, kunnes siemenet ovat kullanruskeita. Ota siemenet pois pannulta, etteivät ne pala. Jauha siemenet morttelissa tai tehosekoittimessa tahnaksi. Lisää 2 tl öljyä ja sekoita. Kaada tahna sopivaan kulhoon ja sekoita mukaan soijakastike, vesi ja sokeri.

Shabu-shabu:
sopiva pala kohmeista naudanfileetä
n. 8    kevätsipulia
2        porkkanaa
n. 8    tuoretta herkkusientä
1/4     kiinankaalia
150 g  tofua
2 l      kanalientä
riisiä

Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kevätsipulien kiinteä osa 4 cm:n pituisiksi paloiksi ja heitä pois tummanvihreät kärjet. Leikkaa porkkanat hyvin ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi sienet. Leikkaa kaali suupalan kokoisiksi paloiksi, heitä pois kovat osat. Leikkaa tofu suupalan kokoisiksi paloiksi.

Asettele kaikki ainekset tarjoiluvadille erillisiin kasoihin. Valmista sopiva annos riisiä.

Kuumenna 2 l vettä ja sekoita sekaan kaksi kanaliemikuutiota. Kun liemi on kiehuvaa, siirrä se pöytään lämpöalustalle ja laita neljä kynttilää pitämään lientä kuumana. Voit käydä aina, kun liemi jäähtyy liiaksi kiehauttamassa sen uudelleen hellalla.

Ota yhdestä neljään (miten vain saat pidettyä puikoissasi) palaa aineksia ja kasta ne liemeen hieman alle minuutiksi tai kunnes ne ovat sopivasti kypsiä. Älä kypsennä liikaa, kasvisten pitäisi olla juuri ja juuri pehmeitä ja lihan vaaleanpunaista. Sitten dippaa paloja seesaminsiemenkastikkeeseen ja siirrä kulhoosi riisin päälle.

Hauska ruoka, kuten sanottua, mutta tosiaan loppua kohti alkoi väsyttää käsiparkojamme tuo ainesten uittaminen kattilassa. Onneksi käyttöön ottamamme kaikki-loput-ainekset-sekaisin-kattilaan -metodi toimi ihan hyvin. Ruoka oli kuitenkin oikein hyvää emmekä todellakaan jääneet nälkäisiksi, sen verran reilu annos oli kahdelle. Kolmekin tästä olisi hyvin syönyt.

1408544.jpg

1408551.jpg1408560.jpg