Aurinkoinen terassi. Hyvä olut.

Siinä kaksi avainsanaa (no okei, neljä sanaa, mutta ei tartuta nyt siihen) joiden avulla onnistuu loistavasti raskaan työviikon jälkeinen rentoutuminen ja mukavasta kesäillasta nauttiminen. Onneksi tuli aurinkoinen sää näin muuten viileän ja synkähkön viikon päätteeksi. Kuin tilauksesta siis olutarvostelua varten!

Viime kerralla maistellessani Weltenburger Asam Bockia päätin aloittaa projektin, jonka tarkoituksena on maistella olutopas.infon listauksen mukaan parhaat Alkon oluet. Osa kärkioluista on jo maisteltu, mutta seuraavaksi pääsi vuoroon tämä skottilainen ale, Wee Heavy. Olut maksoi pitkäripaisessa muistaakseni noin 3,60 ja alkoholia on 6,5 %.

Nautin oluen hieman viilennettynä, se näytti olevan suositusten mukainen optimilämpötila. Tuoppiini muodostui vain pieni, sievä vaahto joka maistui humaloinnille ja toffeelle. Väriltään olut on hyvin tumman rubiininpunainen.

Tuoksussa erottuu selvimmin toffee. Hieman erottuu myös rusina, mutta muuta ei sen kummemmin. Maussa ensin tulee esiin toffeisuus, sitten keskitasoinen humalointi. Paahteinen ja maltainen maku myös erottuvat hyvin. Jälkimaku ei ole kovin viipyilevä.

Olut on melko helposti juotavaa, eikä kovin tuhtia. Silti suutuntuma on lämmittävä ja täyteläinen. Maukas olut, pidin tästä enemmän kuin Asam Bockista, joka oli olutoppaan ykkösnimi. Henkilökohtaisen suosikkiolueni kruunu on kuitenkin yhä Nøgne Ø:n Imperial Stoutilla. Kokeilkaa, jos mielenkiintoinen, toffeinen skottiale kiinnostaa. Olutta ei kannata nauttia jääkaappikylmänä. Mielummin sitten huoneenlämpöisenä (ei tarvitse odottaa kotona vaan voi heti korkata, jee) tai hieman viilennettynä.

1642090.jpg