Lettupannulta löytyi vastaus kun mietittiin mitä tehdä pakkasessa olleille mansikoille ja raparpereille. Niistä syntyi oiva piirakka, joka toi pienen ripauksen kesää lumen keskelle. Ja kohtahan se kesä jo muuten on, meillekin jo paistaa aurinko vastapäisten kerrostalojen takaa 8) Pari kuukautta vuodesta ollaan nimittäin aina auringon ulottumattomissa. Ohjeesta tulee joko korkea 20x30 cm vuuallinen tai matala uunipellillinen. Testattiin nyt tuota ekaa vaihtoehtoa, joten ei tiedetä sen enempää tokasta. Korkeasta versiosta tuli joka tapauksessa tosi hyvää, maistui kaikille.

Täyte:

  • 5(-7) dl       pilkottua pakastettua raparperia
  • (4-)5 dl       pakastemansikoita
  • 2 dl             sokeria
  • 4 rkl            peruna- tai maissijauhoja
  • 0,5-1          sitruunan raastettu kuori

Murupäällinen:

  • 1 dl            kaurahiutaleita
  • 1 dl            vehnäjauhoja
  • 1/2 dl         sokeria
  • 1/2 dl         sulatettua margariinia (tai rypsiöljyä)

Taikina:

  • 200 g        leivontamargariinia
  • 2 dl           sokeria
  • 2,5-3 dl     maustamatonta jugurttia
  • 5,5 dl        vehnäjauhoja
  • 2,5 tl         leivinjauhetta
  • 1 tl            kanelia
  • 2 tl            vaniljasokeria

Keittele ensin täyte valmiiksi. Laita raparperit kattilaan ja kuumenna kunnes ne hieman pehmenevät. Kaada sulaneet nesteet pois. Lisää mansikat ja sokeri ja kuumenna sekoittaen kunnes mansikat ovat sulaneet. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä. Lisää sitten peruna- tai maissijauhot ja sitruunankuoriraaste ja sekoita.

Sekoita muruseoksen aineet kulhossa.

Tee lopuksi taikina. Sulata margariini ja sekoita joukkoon sokeri ja jugurtti. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli ja vaniljasokeri keskenään ja lisää sitten muun taikinan joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi niin että ainekset juuri ja juuri menevät sekaisin.

Voitele ja jauhota vuoka tai leivinpaperoi pelti. Levitä pohjalle taikina, sen päälle täyte ja ripottele lopuksi päällimmäiseksi muruseos.

Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes piirakka alkaa saada väriä.