Kävimme viime viikonloppuna mummolassa Karhulassa ja saimme sieltä ison säkillisen syysomenoita. Mieleen muistui sopivasti Heidin viime syksynä leipoma IHANA piirakka, joka muistutti kovasti Mummo Ankan keittiössä valmistuvia luomuksia. Sitä oli siis pakko päästä itsekin kokeilemaan. Piiraan teossa meni aikaa jäähdytykset ja uunitukset lukuunottaen yli kaksi tuntia, mutta vaivannäkö ja odottelu oli kyllä todellakin sen arvoista. Piirakka katosi nopeasti parempiin suihin lämpimänä vaniljajäätelön kera herkutellessa. Ohje on Helsingin sanomista.

Täyte:

  • n. 1 kg        kirpsakoita omenoita (isoja n. 6-7 kpl, meidän pikkuomppuja meni kyllä huomattavasti enemmän)
  • 1 3/4 dl       (hillo)sokeria
  • 1 tl               kanelia
  • 1 maustemitta muskottipähkinää (jauhettiin noin puolet kokonaisesta pähkinästä)
  • ripaus        suolaa
  • 2 rkl            vehnäjauhoja
  • 2 rkl            voita nokareina

Taikina:

  • 4 1/2 dl      vehnäjauhoja
  • 1/2 tl           suolaa
  • 2 rkl            sokeria
  • 150 g         kylmää voita
  • 1 dl             kylmää vettä

Päälle:

  • n. 1/4 dl    kuohukermaa
  • sokeria

Tee ensin täyte. Kuori ja pilko omenat pienehköiksi lohkoiksi tai kuutioiksi. Omenapalojen sopivaa määrää voi testailla tässä vaiheessa tyhjässä piirakkavuuassa: niiden olisi tarkoitus täyttää koko vuoka kukkurailleen. Sekoita kulhossa keskenään täytteen kuivat aineet hillosokeri, kaneli, muskotti, suola ja vehnäjauhot ja sekoita sitten omenoihin. Jätä voi vielä odottamaan.

Sekoita taikinaa varten kulhossa vehnäjauhot, suola ja sokeri. Lisää voi joukkoon pieninä nokareina ja nypy murutaikinaksi. Sekoita lopuksi joukkoon kylmä vesi ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Kääri taikinaköntti tuorekelmuun ja anna jäähtyä jääkaapissa puolisen tuntia.

Jaa jäähtynyt taikina kahteen osaan. Jauhota hieman ensimmäistä osaa ja kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi, hieman piirakkavuuan pohjaa isommaksi ympyränmuotoiseksi levyksi. Ota toinen leivinpaperi pois ja painele vielä kiinni olevan leivinpaperin avulla (taikina kohti vuokaa, leivinpaperi kohti kattoa) hyvin vuuan pohjalle ja reunoille. Levitä omenatäyte pohjan päälle keoksi ja pilko voinokareita päälle. Kauli sitten toinen osa samaan tapaan. Voit leikata siihen höyryaukot keskustaa reunustamaan jo tässä vaiheessa veitsellä. Levitä taikina leivinpaperia jälleen avuksi käyttäen omenakeon päälle ja painele reunat hyvin kiinni pohjataikinaan. Voit leikata halutessasi vasta tässäkin vaiheessa höyryaukot saksilla taikinaan tai vaihtoehtoisesti painella taikinaan haarukalla reikiä.

Voitele pinta kuohukermalla sudin avulla ja ripottele vielä päälle sokeria

Paista uunin alatasolla ensin 200 asteessa 15 minuuttia ja sitten vielä 175 asteessa 45 minuuttia.