Tässä on kakku, jonka ajatteleminenkin saa kuolan valumaan, henkilökohtaista kokemusta on! Ohje on ystävältämme Emmalta, jonka tekemänä olemme maistelleet tätä kakkua useampia kertoja. Kakku on aina ollut niin ihanaa, että olihan tätä pakko päästä itsekin leipomaan. Eiliset Lisan valmistujaiset (onnittelut vielä juhlakalulle!) olivat hyvä syy kakun tekoon, on tämä nimittäin sen verran överi, ettei ihan kaksistaan tulisi syötyä. Eilisellä porukalla kakku hupeni kuitenkin nopeasti ja sitä kehuttiinkin kovasti. Ohjeesta riittänee n. 10-20 hengelle vieraiden makeanhimon koosta riippuen. Kannattaa muuten huomata, että tämä on hyvä tehdä jo edellisenä päivänä, jäi itseltä viimeksi ohjeen lopusta huomaamatta.

Pohja:

  • 200 g Digestive-keksejä
  • 75 g sulatettua voita tai margariinia (laitettiin itse Oivariinia)
  • 1 tl kanelia

Väliin:

  • 1 3/4 dl kinuskikastiketta
  • 120 g kokonaisia pekaanipähkinöitä (jätä pussista n. 10 pähkinää koristeeksi)

Omenatäyte:

  • n. 1 kg kirpsakoita omenoita (joko n. 12 pientä suomalaista syys- tai talviomenaa tai 4-6 Granny Smith-omenaa)
  • 50 g voita tai margariinia
  • 1 1/4 dl fariinisokeria
  • 1 tl kanelia

Tuorejuustotäyte:

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 muna
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:

  • 2 dl vispikermaa
  • 1/4 dl kinuskikastiketta
  • loput 10 pekaanipähkinää

Aloita omenatäytteestä: kuori omenat ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Kuumenna kattilassa voin, fariinisokerin ja kanelin kanssa n. 15 minuuttia kunnes omenaviipaleet ovat pehmeitä. Anna jäähtyä.

Murskaa pohjaa varten Digestive-keksit kulhossa ja sekoita joukkoon sulatettu voi ja kaneli. Pingota irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperi ja voitele hyvin vuuan reunat. Painele keksimuruseos tiiviisti pohjalle ja reunoille. Muruseoksen ei tarvitse peittää reunaa ihan ylös asti (katso kuva). Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla 5 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

Säästä osa pekaanipähkinöistä koristeluun ja murskaa loput rouheeksi. Levitä keksipohjalle kinuskikastike ja pähkinärouhe ja niiden päälle omenatäyte. Sekoita kulhossa tuorejuustotäyte ja levitä omenatäytteen päälle. Paista kakkua 175 asteessa 30 minuuttia. (Emma kehotti laittamaan vuuan alle varmuuden vuoksi uunipellin, koska omenatäytteestä saattaa muuten valua nestettä uunin pohjalle. Meillä ei kyllä ollut onneksi tätä ongelmaa.) Anna kakun jäähtyä jääkaapissa yön yli.

Vatkaa kerma ennen tarjoilua ja levitä kakun päälle niin että keksireunus jää kuitenkin näkyviin. Valuta päälle kinuskikastiketta raitoina ja vetele sitten veitsellä vuorotellen molempiin suuntiin kakun pintaan viiltoja, jolloin kinuskikastike muodostaa pintaan marmorikuvion. Koristele kakku lopuksi lopuilla pekaanipähkinöillä.

Irrota kakku vuuan reunasta käymällä koko vuuan ja kakun välinen alue läpi varovasti terävällä ja kapealla veitsellä. Irrota sitten reuna ja vedä kakun alla olevan leivinpaperin avulla tarjoilualustalle. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois ja aseta tarjolle.

Katsele kun kakku katoaa parempiin suihin. Nam!