Uudenvuodenjuhliin valmistui tomaattikeittiössä tänä vuonna jotain ihan muuta, nimittäin seitania. Seitan on marinoitua vehnäproteiinia, jota voidaan käyttää suunnilleen tofun tai soijasuikaleiden tai lihan tapaan ruuanlaitossa. Tässä Pumpkin Jam -blogista bongatussa ohjeessa seitan tehdään valmiista gluteiinijauhoista, jolloin valmistus on (yön yli marinoinnin lisäksi) suhteellisen nopeaa. Ostimme itse gluteiinijauhot Punnitse ja säästä-kaupasta, kuulemma myös ainakin Ekolosta niitä löytyy. Ohjeesta tulee seitania paljon, joten sitä riittää useampaankin ruokaan. Meillä käytettiin n. 2/3 suureen annokseen pastasalaattia, josta postaamme seuraavaksi, loput odottavat vielä jääkaapissa käyttöä.

Taikinaan:

  • 4 dl gluteiinijauhoja
  • 1 dl gram- eli kikhernejauhoja
  • 1 dl soijajauhoja
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl (rypsi)öljyä
  • 3 dl vettä

Kaada kulhoon vesi, öljy ja soijakastike. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kaada koko ajan sekoittaen nesteen sekaan. Vaivaa taikinaa vähintään 5 minuuttia, mitä pidempään vaivaat, sitä sitkoisempaa seitania saat. Leikkaa seitan viipaleiksi ja sitten noin suuren peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Asettele palat erilleen, etteivät ne tartu toisiinsa.

Mausteliemi:

  • 0,3 dl balsamiviinietikkaa
  • 0,3 dl soijakastiketta
  • 0,3 dl siirappia
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • vettä sopivasti (ehkä n. 2 l?)

Sekoita kaikki mausteliemen ainekset kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä seitanpaloja 20 minuuttia. Valuta hyvin ja painele vielä jäähtyneenä kuivaksi.

Marinadiin (meidän poikkeaa hieman alkuperäisestä, sillä seitanimme maistuivat ennen marinointia mielestämme melko vaisuilta ja lisäsimme aineksia sen mukaan):

  • 3 rkl soijakastiketta
  • 0,3 dl vettä
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 rkl inkivääriä
  • 1/2 rkl sitruunamehua

Sekoita seitanpalat ja marinadiainekset kulhossa ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.