Monen kuukauden pituinen blogitauko on päättynyt ja Ihanat tomaatit on jälleen valmiina kokkailuun. Tauko johtui Tuulin työvaihdosta Ranskaan, jonka aikana Tuulilla ei ollut mahdollisuutta kokkailla salaatteja kummempia ruokia ja Antto taas yksin asuessaan teki vanhoja tuttuja pastaruokia. Nyt olemme entistä innokkaampia uusiin kokeiluihin ja tiedossa on ainakin rapujuhlavinkkejä, kotoisia satokauden herkkuja ja lisäksi tietenkin ranskalaisia hienouksia, tai ainakin niiden yritelmiä. Tuuli ehti neljässä kuukaudessa imeä itseensä Ranskan ruokakulttuuria varsin kiitettävästi ja ainakin macaroneja, simpukoita, pain au chocolateja, patonkeja ja muita on pakko päästä kokeilemaan omassakin keittiössä...

Tartaletit olivat yksi parhaista asioista Ranskassa ja sieltä lähtikin mukaan pinollinen tartalettivuokia. Ensimmäinen kokeilu tehtiin suomalaisittain mummon puutarhasta löytyneistä karviaisista Suuren jälkiruokakirjan ohjeella. Ohjeesta tulee joko 4-5 tartalettia tai sitten yksi piirakkavuuallinen jos et satu tartalettivuokia omistamaan. Murotaikina oli ihan kelvollinen myöskin, mutta seuraavalla kerralla voisi kokeilla hieman erilaista koostumusta. Seuraavalla kerralla muuten pitää kokeilla ainakin sitruuna-marenkitartaletteja. Ne nimittäin ovat taivaallisia jos mitkä! Mutta tässäpä tätä ohjetta ja tervetuloa jälleen seuraamaan Ihanien tomaattien kokkailuita ja kokeiluita!

Murotaikinaan:

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 200 g voita tai margariinia
  • 1 muna

Vaniljakiisseliin:

  • 3 dl kermaa
  • 1 muna
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl peruna- tai maissijauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria tai pätkä vaniljatankoa

Lisäksi:

  • n. 1/2 - 1 l karviaisia

Sekoita murotaikina-ainekset kulhossa. Painele tartaletti-vuokiin (tai piirakkavuokaan) ja pistele pohjat haarukalla. Paista uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja alkaa saada väriä. Irrota tartalettipohjat vuuista ja anna jäähtyä.

Sekoita vaniljakiisselin ainekset vaniljaa lukuunottamatta pienessä kattilassa. Kuumenna kastike miedolla lämmöllä puulastalla koko ajan sekoittaen. Kun kastike alkaa olla melko sakeaa, jäähdytä ja mausta vaniljalla.

Täytä tartaletit vaniljakastikkeella ja päällystä karviaisilla.