Mielessä oli jo usean kesän ajan käynyt herukanlehtijuoman tekeminen. Lapsuudesta oli jäänyt herkulliset muistot siitä, mutta yleensä tuohon herkkuun ei erityisemmin missään törmää. Tampereen kauppahallista tuli elokuun alussa ostettua sitruunahapon kanssa tehtyä herukanlehtijuomaa ja siitä se innostus sitten lähti kokeilla omaakin versiota. Itse päätimme jättää sitruunahappokokeilut toiseen kertaan ja omassa keittiössämme valmistui sen sijaan herukanlehdillä maustettua simaa. Juoman resepti on peräisin Louhisaaren kartanolta eli Mannerheimin kotitalolta ja siitä nimi. Meidän ohje löytyi Marttojen keskustelupalstalta, tuolta löytyy muuten ohje myös siihen sitruunahapolla tehtävään juomaan.

Taannoisilla rapujuhlillamme tarjoilimme Louhisaaren simaa alkujuomana ja kaikille maistui. Tämä on juhlavampi juoma kuin normaali sima ja sopiikin tosi hyvin alkoholittomaksi (no, lähes) vaihtoehdoksi kuohuviinille kesäisiin juhliin.

  • 1 l mustaviinimarjan lehtiä (mitattiin melko tiukasti pakkautuneina lehtinä)
  • 1-2 sitruunaa (laitettiin 2, tykätään sitruunaisemmasta)
  • 5 l vettä
  • 400 g sokeria
  • herneen kokoinen pala hiivaa

Huuhdo lehdet ja pese sitruunat juuriharjalla. Viipaloi sitruunat ja laita lehtien ja sokerin kanssa isoon kattilaan tai sankoon.

Kiehauta vesi ja kaada sankoon lehtien, sitruunoiden ja sokerin sekaan.

Jäähdytä juoma kädenlämpöiseksi ja lisää sitten hiiva. Jätä juoma kannen alle huoneenlämpöön kypsymään noin vuorokaudeksi.

Pullota valmis juoma ja säilytä jääkaapissa. Joidenkin ohjeiden mukaan juoma on valmista jo seuraavana päivänä ja toisten taas vasta viikon päästä tavallisen siman perusteella. Juoma oli seuraavana päivänä ihan hyvän makuista, mutta silloin sitä ei kyllä oletettavasti kannata juoda suuria määriä jos haluaa välttyä vatsavaivoilta... Varmempaa onkin luultavasti nauttia juoma vasta hieman myöhemmin tai vaihtoehtoisesti pidentää huoneenlämmössä tapahtuvaa käymistä lisäpäivällä.