Ranskassa aamiaiseni koostuivat lähinnä suklaakekseistä ja rasvaisista suklaaleivonnaisista. Tuolla patonkimaassahan suolainen aamiainen on kummastus kerrakseen, sen sijaan kaikkien mielestä on itsestään selvää syödä aamuisin esimerkiksi suklaatahnalla siveltyjä paahtoleipiä. Seura teki nopeasti kaltaisekseen, kellepä tytölle eivät suklaaherkut maistuisi :) Nyt Suomeen palattuani kaurapuuro tuntuu edelleenkin hieman kummalliselta, joten olen aloittanut suomalaisen aamiaistotuttelun varovasti luonnonjugurtilla ja marjoilla.

Keittokirjaa Rakkautta, oliiveja ja timjamia selaillessani osui silmiin itse tehdyn myslin ohje ja päätinkin kokeilla omaa versiotani tuon aamiaisjugurtin seuraksi. Kaupan mysleissä on ällöjä kuivattuja hedelmiä ja rusinoita ja olen yleensä syönyt Pirkan luomumysliä, jossa on vain hunajaisia paahdettuja hiutaleita. Se on hyvää, mutta omilla kokeiluillahan myslistä voi tehdä juuri haluamansa makuista! Itse tykkään paljon pähkinöistä ja kookoshiutaleista, joten laitoin niitä reilusti. Rusinat päätin korvata kuivatuilla karpaloilla, jotka maistuvat omasta mielestäni paljon paremmilta kuin ne rusinat, saati sitten kuivatut banaanit ja muut kaverit. Itse voit valita mysliin haluamasi pähkinät tai siemenet (auringonkukansiemenet, seesaminsiemenet, mantelit, pellavansiemenet jne. sopivat varmasti hyvin joukkoon) ja kuivatut hedelmät.

Vakio-ohje (viljahiutaleet, sokeri, vesi ja öljy) kannattaa pitää samana, mutta muiden ainesten määriä ja laatuja voi aika vapaasti muutella haluamikseen. Tästä tuli muuten ihan mielettömän hyvää, paljon parempaa kuin kaupan mysleistä. Tekeminen oli niin helppoa, että patistelen nyt ihan kaikkia myslin ystäviä kokeilemaan omaa versiotaan! Omaan mysliini meni:

  • 1 l neljän viljan hiutaleita (tai voit laittaa haluamiasi hiutaleita haluamassasi suhteessa)
  • 100 g saksanpähkinöitä
  • 100 g maapähkinöitä
  • 100 g kookoshiutaleita
  • 1 dl ruskeaa sokeria
  • 2 dl vettä
  • 5 rkl ruokaöljyä (ei oliiviöljyä)
  • 100 g kuivattuja karpaloita

Hienonna saksanpähkinät ja maapähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita kulhossa hiutaleet, pähkinät, kookoshiutaleet ja sokeri.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sekoita vesi ja öljy keskenään ja kaada hiutaleseoksen päälle. Sekoittele, jotta kosteus levittyy tasaisemmin. Jätä vielä karpalot odottamaan.

Kaada seos uunipannulle ja paahda uunissa n. 20 - 30 minuuttia. Ota pannu n. 7 minuutin välein ulos uunista ja sekoittele, jotta hiutaleet paahtuisivat tasaisesti. Tarkkaile paahtumista, jottei mysli palaisi!

Anna jäähtyä, lisää joukkoon kuivatut karpalot ja säilö ilmatiiviiseen rasiaan. Syö viilin tai jugurtin seurana.