Kaapissamme on pari vuotta muhinut säilyketölkillinen Tuulin sukulaisten villisikafarmilta peräisin olevaa villisikaa. Putsailimme kaappeja ja päätimme vihdoin tehdä villisiasta jotakin muonaa. Hetken googlettelu kertoi, että villisikasäilykkeen voi hyvin käyttää esimerkiksi jauhelihan tapaan. Kaivoimme kirjahyllystä keittokirjan Una bella spaghettata ja sieltä löytyi ohje Ziti con ragù, jota sovelsimme kaapin sisällön ja fiiliksen mukaan. Ragù oli helppotekoinen, mutta aikaa tähän menee jonkin verran, sillä soosin pitää antaa muhia ohjeen mukaan jopa viitisen tuntia (!). Koska näläntunne oli uhkaava, emme malttaneet antaa kastikkeen kiehua kuin hieman yli tunnin joka riittikin ihan sopivasti. Keittoaikaa voi lyhentää valitsemalla ison kattilan kastikkeelle pienen sijaan, tällöin kiehuntapinta-ala on suurempi ja kastike keittyy kokoon nopeammin. Ohjeesta tuli mukavat neljä-viisi isoa annosta.

  • 1 prk villisikasäilykettä (tai vastaavaa, normaali jauhelihakin kelvannee)
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 porkkanaa
  • n. 2,5 dl valkoviiniä (punaviini käy vallan hyvin myös)
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 prk paseerattua tomaattia
  • 1 prk tomaattipyrettä
  • puolikas raastettu muskottipähkinä
  • rosmariinia tuoreena tai kuivattuna
  • muutama laakerinlehti
  • oliiviöljyä
  • rutkasti tuoretta parmesaania

Lurauta ison kattilan pohjalle reilu loraus oliiviöljyä. Pilko sipuli, porkkanat ja valkosipuli ja viskaa kattilaan. Kuullota muutama minuutti. Lisää sitten sekaan villisika sopivina paloina ja sekoittele. Kaada joukkoon valkoviini ja lisää raastettu muskottipähkinä, rosmariini sekä laakerinlehdet. Anna kiehua hetki.

Lisää sekaan tomaattimurska, -pyre ja paseerattu tomaatti. Sekoita perusteellisesti ja anna muhia mahdollisimman pienellä lämmöllä noin 2-4 tuntia, kärsivällisyytesi ja käyttämäsi lihan mukaan. Jos käytät pilkottua paistia, kannattaa ehdottomasti antaa kastikkeen muhia pidempään.

Kun kastike alkaa olla valmista, sekoita joukkoon n. 1,5 dl raastettua parmesaania ja reilu loraus oliiviöljyä. Tarjoile!