Pakastimessamme on pitkään ollut hyvää ylämaankarjan luomupaistia ja siitä on pitänyt tehdä pataa pitkän aikaa. Padassa on se huono puoli, että arkisin sitä ei oikein ehdi tehdä pitkän haudutusajan vuoksi ja viikonloppuisin asia on sitten jotekin unohtunut tai meillä on ollut muuta menoa. Nyt kuitenkin täällä vietettiin poikkeuksellisesti sairaslomapäivää ja siinähän tuo pata sitten syntyi kipeää selkää potiessa. Inspiraatiota etsittiin taas googlettemalla ja yksi inspiraatiolähde oli Pastanjauhajien lihapata, josta nappasimme pekonivinkin. Kaikki padan ainesosat siis paistetaan pikaisesti pekoninrasvassa, josta ne saavat makua. Teimme kuitenkin vaihtelun vuoksi oman patamme olueen emmekä punaviiniin. Padasta tuli tosi täyteläisen lämmittävää, kuten padat yleensä ovatkin. Tarjosimme lihapadan yrttiperunamuusin kanssa. Pataohjeesta tuli noin kuusi annosta ja muusista neljä.

Lihapata:

  • n. 600 g  laadukasta naudanpaistia
  • 1 pkt pekonia
  • 1 rasia tuoreita herkkusieniä
  • 2 isoa sipulia
  • 3-4 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • 1 selleri
  • 1 pkt paseerattua tomaattia
  • 0,5 l tummaa olutta (käytimme tummaa velkopopovickýä)
  • 1,5 rkl lihafondia tai yksi lihaliemikuutio
  • tuoretta timjamia
  • mustapippuria
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl rosmariinia

Yrttiperunamuusi:

  • 8 keskikokoista jauhoista perunaa (Rosamunda)
  • 50 g voita
  • n. 1 tl suolaa
  • pieni kourallinen tuoretta timjamia
  • 0,5 dl maitoa

Kuori ja pilko kaikki padan ainekset sopivan suuriksi tai keskikokoisiksi paloiksi. Paista pekoni kuumalla paistinpannulla rapsakaksi, siirrä pekoni sitten esim. suureen kasariin. Jätä pekoninrasvat pannulle. Paista vuorotellen pikaisesti kaikki kasvis-, sieni- ja lihakuutiot pekoninrasvassa ja siirrä aina pataan. Kun kaikki on paistettu, laita levy keskilämmölle, kaada joukkoon lihafondi, olut ja paseerattu tomaatti ja lisää kaikki mausteet ja yrtit. Sekoita pata huolellisesti ja tarkista alustava maku. Huomaa, että padan maku tiivistyy haudutuksen yhteydessä. Kiehauta pata ja laske lämpöä ykköselle tai kakkoselle. Anna hautua kannen alla pari tuntia ja sen jälkeen tunnin ilman kantta jotta hieman vettä pääsee haihtumaan ja pata saa oikeanlaisen rakenteen.

Kun pata on hautunut muutaman tunnin ja hautuu edelleen miedolla lämmöllä, aloita yrttiperunamuusin teko. Kuori perunat ja pilko yhtenevän kokoisiksi paloiksi kattilaan. Kiehauta vettä vedenkeittimessä tai erillisessä kattilassa ja kaada perunoiden päälle. Keitä perunapaloja kunnes ne hajoavat haarukalla painettaessa (n. 15 minuuttia). Kaada kattilasta vesi pois. Pilko kuumien perunapalojen päälle voi ja lisää myös suola, hienonnettu timjami ja maito joukkoon. Muussaa perunat nuijalla. Sekoita lusikalla ja maista. Lisää tarvittaessa voita, suolaa, timjamia tai maitoa.

Tarjoa lihapata yrttiperunamuusin kera.