Blinimainokset ovat houkutelleet meitä ravintoloihin tammikuusta lähtien, mutta emme koskaan lopulta päässeet niitä syömään. Vahinko on kuitenkin nyt korjattu kun saatiin itse kokeiltua näiden tattarilettujen valmistusta kotona. Loistava ohje löytyi Liemessä-blogista. Blinien teko tällä ohjeella pitää aloittaa jo edellisenä iltana juuren teolla, mutta se on sen arvoista, sen verran kuohkea oli lopputulos. Blinien kanssa tarjottiin perinteisesti mätiä oheishärpäkkeineen ja lisäksi sienisalaattia. Sienisalaatin resepti on peräisin Tuulin mummolta.

Blinit neljälle (n. 30 kpl pieniä ohukaispannulla paistettuja blinejä)

Juuri (tee edellisenä iltana tai viimeistään muutamaa tuntia etukäteen nousemaan):

  • 2 keltuaista (säästä valkuaiset myöhempään vaiheeseen)
  • 2,5 dl maitoa
  • 20 g hiivaa
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 1 rkl voisulaa
  • 1 tl suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon keltuaiset, vehnä- ja tattarijauhot, voisula ja suola. Jätä nousemaan yön yli jääkaappiin tai vähintään kuudeksi tunniksi huoneenlämpöön.

Kohottamisen jälkeen:

  • 2,5 dl maitoa
  • 2 valkuaista
  • voita paistamiseen

Lämmitä maito ja sekoita hyvissä ajoin ennen paistamista taikinaan. Sekoita kunnes tasaista. Ota taikina samalla huoneenlämpöön jos se on ollut jääkaapissa.

Juuri ennen paistamista vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan. Paista blini- tai ohukaispannussa ruskeiksi. Käännä ympäri kun pinnan kuplat ovat puhjenneet. Tarjoa heti mädin, smetanan, tillin ja punasipulisilpun kera.

Meillä oli lisäksi tarjolla myös sienisalaattia:

Sirkan sienisalaatti

  • 1 prk (200 g) kermaviiliä
  • 1/2 prk (60 g) smetanaa
  • 1/2 punasipuli
  • 1/2 hapan omena
  • 100 g suolattuja haaparouskuja
  • mustapippuria (ja suolaa)

Silppua punasipuli ja omena hienoksi. Sekoita kulhossa kermaviilin ja smetanan kanssa.

Kiehauta suolasienet kahteen kertaan runsaassa puhtaassa vedessä, jotta niistä irtoaa liika suola. Valuta ja pilko sienet ja lisää salaattiin.

Mausta mustapippurilla.

Laita jääkaapiin maustumaan yön yli tai vähintään pariksi tunniksi. Tarkista maku ennen tarjoilua ja lisää vielä tarvittaessa mustapippuria tai suolaa.