Milanolainen risotto on ollut tekolistalla jo pitkään ja nyt kun kaapista löytyi samaan aikaan sekä valkoviiniä että parmesaania saimme vihdoin aikaiseksi tehdä tätä. Ohje on peräisin kirjasta Basilikan tuoksu - Ruokamuistoja Italiasta (Raffaela Delmonte). Tuo kirja on muutenkin mielenkiintoista luettavaa kaikille italialaisesta ruokakulttuurista kiinnostuneille, ihan lukukirjanakin vaikkei olisi edes kiinnostunut kokkailemaan mitään. Nälkä sitä lukiessa saattaa tosin yllättää :) Risotosta vielä, tästä tulisi ehkä alkuruokana n. 4 annosta, mutta koska syötiin tätä pelkästään niin tämä meni meille kahdelle parempiin suihin.

1 l      vettä
1        kanaliemikuutio (voi korvata kasvis- tai lihaliemikuutiolla)
2        pientä pussillista sahramijauhetta tai 5 sahramin luottia (meillä ei kyllä 5 luottia riittänyt tarpeeksi keltaiseen väriin, joten laitettiin ehkä 10, riippuu varmaan sahramistakin kyllä)
80 g    kylmää voita tai margariinia (käytettiin ihan vaan leivontamargariinia, kuten aina, mutta hyvää tuli silti)
1        pieni sipuli
2 rkl    oliiviöljyä
3 dl     risottoriisiä (käytettiin Risellaa, jos haluaa heittäytyä hienoksi niin siihen tarkoitukseen sopivat Arborio-, Carnaroli- ja Vialone Nano-riisilaadut)
1,5 dl   valkoviiniä
60 g     tuoretta parmesaania raastettuna

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon liemikuutio. Pidä kiehuvana keskilämmöllä. (Tämä siksi, että viileämmän liemen sekoittaminen kuuman riisin joukkoon rikkoisi riisinjyvät ja tekisi koostumuksesta vääränlaisen.)

Raasta parmesaani ja silppua sipuli hyvin hienoksi. Jos käytät sahramin luotteja, pane ne kuppiin ja kaada päälle kauhallinen kanalientä.

Kuullota sipulia 10 minuuttia 30 grammassa voita tai margariinia ja 2 ruokalusikallisessa viiniä varoen ruskistamasta sitä. Lisää tarvittaessa vähän vettä. Poista pehmennyt sipuli kattilasta ja jätä odottamaan.

Pane kattilaan 2 ruokalusikallista oliiviöljyä sekä riisi. Paahda riisiä 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada joukkoon jäljelle jäänyt viini ja anna haihtua sekoittaen yhä. Lisää kuumaa kanalientä kunnes se juuri ja juuri peittää riisin. Keitä riisiä korkeassa lämpötilassa ja lisää kanalientä sitä mukaa kun se imeytyy. Lisää 15 minuutin kuluttua sahrami ja pehmennyt sipuli. Keittämisen lopussa sekoita mukaan jäljelle jäänyt voi ja parmesaaniraaste.

1026530.jpg