Tuuli leipoi isänpäiväksi karjalanpiirakoita Cebicin blogista löytyneellä ohjeella ja tuli aivan loistavia! Vastoinkäymisiltä ei kuitenkaan vältytty... Riisipuuroa tuli puolikas annos ja taikinaa kuitenkin vahingossa kokonainen ja piirakoista tuli ekaksi hiukka isoja. Seuraavaksi puurosta unohtui suola (Cebic erikseen mainitsi, että tämä on loistava keino tehdä mauttomia piirakoita) ja suolatonta puuroa piti raapia pois piirakalta. Vihdoin yksi piirakka saatiin kunnialla loppuun, mutta se olikin juuttunut pöytään kiinni ja lensi roskiin. Lopulta kun tajusin tehdä piirakat valmiiksi leivinpaperin päällä niin ne onnistui, huh. Lopussa seisoi jokatapauksessa kiitos ja kaikki tykkäsivät piirakoista. Kiitokset siis Cebicille hyvästä ohjeesta :)! Ja jos olette yhtä tietämättömiä piirakoiden leipomisesta kuin minä olin ennen tätä niin käykää ihmeessä katsomassa Cebicin opettavainen kuvasarja (tuolta samaisesta linkistä löytyy), sitä ilman olisin ollut täysin hukassa. Nyt ohjeeseen.

Riisipuuro

3 dl    puuroriisiä
4 dl    vettä
1 l      kulutusmaitoa (Hyla-maitoa ei saanut punaisena, joten laitettiin lisäksi margariinia)
suolaa

Laita vesi kiehumaan ja huuhdo riisit siivilässä. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä keskilämmöllä noin 40-60 minuuttia. Anna jäähtyä ja hautua kannen alla ja mausta kunnolla suolalla. Tämä on tärkeä vaihe, älkää unohtako sitä kuten minä!

Kuoritaikina

2 dl    kylmää vettä
2 dl    vehnäjauhoja
3 dl    ruisjauhoja
1 tl    suolaa
1 rkl   öljyä

Sekoita taikinan ainekset ja pyörittele taikina pitkäksi pötköksi. Leikkaa pötkylä 20 osaan. Pyöritä paloista palloja ja kauli niistä reilusti jauhotetulla pöydällä puikulalla/ pulikalla/ karjalanpiirakkakaulimella ohuita ympyröitä. Jauhoa kannattaa käyttää tarpeen mukaan reilusti. Jos kaulit normikaulimella niin voit Cebicin tapaan leikata taikinan kaulimisen jälkeen terävällä veitsellä ympyräksi ja tehdä lopuksi ylimääräisistä paloista lisää piirakoita.

Tässä vaiheessa totesin parhaaksi siirtää kaulitun lätyn leivinpaperille. Lisää ympyrän keskelle iso ruokalusikallinen puuroa ja levitä se tasaiseksi veitsellä niin että reunoille jää noin 1 cm puurotonta aluetta. Käännä taikinan oikea ja vasen reuna keskelle (myös puuroista osaa saa kääntyä, ei siis vain toi 1 cm). Aloita rypyttäminen keskeltä ja jatka ylöspäin, jossa rypytät siististi myös päädyn keskelle. Käännä sitten piirakka ja toista toisella puolella. Toistan edelleen, että jos et saanut näistä ohjeista selvää niin Cebiciltä löytyy selkeämpi ohje.

Järjestä piirakat tiiviseen järjestykseen pellille ja paista 275-300 asteessa kunnes puuroon alkaa tulla ruskeita pilkkuja. Tähän meni vähän yli viisi minuuttia.

Paistamisen jälkeen sulata kattilassa 50 g margariinia ja lisää 1/2 dl vettä. Kasta piirakat nopeasti yksi kerrallaan voisulaan ja pinoa lautaselle. Laita ympärille liina tai vaikkapa muovipussi ja anna piirakoiden pehmentyä keskenään.

Tarjoa voin tai munavoin kera, munavoihin löytyy myös resepti Cebiciltä.

1054194.jpg