Tänään ruokana oli chili con soyaa. Ennen ruoanlaittoa pikainen sivistäytyminen internetissä paljasti, että perinteisesti chili con carne on nimensä mukaisesti chiliä lihan kera, eikä toisinpäin. Yleensä ruokaan on tapana laittaa useita chilejä ja ainakin kahta eri lajiketta vaihdellen miedosta tuliseen. Antolla on ollut nyt kuukauden päivät pienoinen habanero-pakkomielle, joten tänään ostimme keittiöömme ensimmäistä kertaa tätä todella tulista chiliä. Toisena lajikkeena toimi aiemmin ostetut lähialepan valikoimasta poimitut miedot hollantilaiset chilit. Ohjeesta tulee noin kuusi annosta.

Huom! Mikäli käytät habaneroja tai muita erittäin tulisia lajikkeita niin suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa. Jos et käytä, niin varo hieromasta silmiäsi äläkä sörki muitakaan arkoja paikkoja.

2 prk    tomaattimurskaa
1 tlk     kidneypapuja (kaksi tölkkiä olisi sopinut paremmin tähän määrään)
2,5 dl   soijarouhetta (voit toki korvata jauhelihalla, n. 600 g)
1         liha- tai kasvisliemikuutio
2         sipulia
4         valkosipulinkynttä
1         habanero
2         mietoa hollantilaista chiliä
öljyä

Kaada soijarouheen päälle kuumaa vettä siten, että rouhe juuri peittyy. Murustele sekaan lihaliemikuutio ja anna turvota noin 20 minuuttia.

Pilko sipulit, valkosipulit ja chilit ja kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää sitten joukkoon tomaattimurskat, pavut sekä soijarouhe. Tarkista maku, mausta tarvittaessa suolalla. Anna porista keskilämmöllä noin 20-30 minuuttia. Tarjoa riisin tai vaikka ohrasuurimoiden kera. Käy myös tortillojen täytteeksi.