Mikä olisikaan ihanampaa kuin viettää perjantai-iltaa parvekkeella ilta-auringossa sushilla herkutellen! Intouduttiin pitkästä aikaa rullailemaan makirullia ja kokeiltiin ekaa kertaa nigireidenkin vääntämistä. Sushia tulee tehtyä harmillisen vähän, vaikka sen tekeminen ei edes ole kovin hankalaa. Tällä kertaa tehtiin lohisusheja, seuraavalla kerralla haluttaisiin kokeilla munakas- ja vegesusheja. Meillä ei ole kokemusta noista kalattomista versioista, joten jos löytyy vinkkejä hyvistä täyteyhdistelmistä niin kertokaa ihmeessä. Kiitämme etukäteen. Tästä meidän tän kertaisesta sushiannoksesta tulee joko ähkyannokset kahdelle tai normiannokset kolmelle. Me tietty valittiin eka vaihtoehto. Niin ja ohje on kirjoitettu ylös kirjasta, jonka nimi oli lyhyesti ja yksinkertaisesti Sushi.

Sushiriisi (1 litra):
4 dl         sushi- tai puuroriisiä
3 rkl        riisiviinietikkaa
2 1/2 rkl   sokeria
2 tl         merisuolaa

Mittaa riisi kattilaan ja huuhtele vedellä kunnes vesi on kirkasta. Valuta sitten vesi pois ja mittaa kattilaan 5 dl vettä. Sulje kansi ja anna riisin kiehua korkealla lämmöllä n. 5 minuuttia.

Alenna lämpöä ja hauduta kannen alla n. 10 min tai kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Lisää vettä ja keitä vielä jos riisi on raakaa. Nosta kattila liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla. 10-15 min.

Sekoita etikka, sokeri ja suola pienessä kulhossa ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Kumoa kypsä riisi isoon laakeaan kulhoon ja pirskota päälle viinietikkaliemi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi kääntelemällä lastalla.

Makirulliin ja nigireihin lisäksi:
4            merilevälevyä
250 g      lohta
1/2         kurkku
1            avokado
wasabitahnaa
säilöttyä inkivääriä

Käsien kostuttamiseen:
2,5 dl      vettä
4 rkl        riisiviinietikkaa

Tarjoiluun:
soijakastiketta
wasabitahnaa
säilöttyä inkivääriä

Leikkaa lohesta ensin 6 n. 5x2x1 cm kokoista palaa nigireitä varten. Kostuta kädet vedessä ja pyörittele riisistä pallo. Laita lohipalaan vähän wasabia ja kierrä se riisipallon ympärille. Muotoile riisistä ja lohesta sitten tiilen muotoinen möykky. Toista kaikille kuudelle palalle.

Leikkaa loppu lohi, kurkku, avokado ja jonkin verran inkivääriä pitkiksi suikaleiksi.

Ota merilevälevy ja laita sushimaton päälle jos omistat sellaisen (helpottaa rullaamista). Kostuta käsiä ja levitä levylle 1/4 jäljellä olevasta riisistä niin että yhteen reunaan jää 1,5 cm levyinen riisitön alue. Levitä riisialueen keskelle sormella viiva wasabia (melko tujua, joten ei kannata liioitella) ja levitä sen päälle koko matkalle lohta, kurkkua, avokadoa ja inkivääriä. Rullaa rulla tiukasti niin että viimeiseksi rullautuu riisitön pää levystä. Leikkaa pienet pätkät rullan päästä pois ja leikkaa loppu rulla kuuteen osaan. Toista lopuille levyille.

Nautiskele soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kera.

1743521.jpg