Sushiriisi (1 litra):
4 dl sushi- tai puuroriisiä
3 rkl riisiviinietikkaa
2 1/2 rkl sokeria
2 tl merisuolaa
Mittaa riisi kattilaan ja huuhtele vedellä kunnes vesi on kirkasta. Valuta sitten vesi pois ja mittaa kattilaan 5 dl vettä. Sulje kansi ja anna riisin kiehua korkealla lämmöllä n. 5 minuuttia.
Alenna lämpöä ja hauduta kannen alla n. 10 min tai kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Lisää vettä ja keitä vielä jos riisi on raakaa. Nosta kattila liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla. 10-15 min.
Sekoita etikka, sokeri ja suola pienessä kulhossa ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Kumoa kypsä riisi isoon laakeaan kulhoon ja pirskota päälle viinietikkaliemi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi kääntelemällä lastalla.
Makirulliin ja nigireihin lisäksi:
4 merilevälevyä
250 g lohta
1/2 kurkku
1 avokado
wasabitahnaa
säilöttyä inkivääriä
Käsien kostuttamiseen:
2,5 dl vettä
4 rkl riisiviinietikkaa
Tarjoiluun:
soijakastiketta
wasabitahnaa
säilöttyä inkivääriä
Leikkaa lohesta ensin 6 n. 5x2x1 cm kokoista palaa nigireitä varten. Kostuta kädet vedessä ja pyörittele riisistä pallo. Laita lohipalaan vähän wasabia ja kierrä se riisipallon ympärille. Muotoile riisistä ja lohesta sitten tiilen muotoinen möykky. Toista kaikille kuudelle palalle.
Leikkaa loppu lohi, kurkku, avokado ja jonkin verran inkivääriä pitkiksi suikaleiksi.
Ota merilevälevy ja laita sushimaton päälle jos omistat sellaisen (helpottaa rullaamista). Kostuta käsiä ja levitä levylle 1/4 jäljellä olevasta riisistä niin että yhteen reunaan jää 1,5 cm levyinen riisitön alue. Levitä riisialueen keskelle sormella viiva wasabia (melko tujua, joten ei kannata liioitella) ja levitä sen päälle koko matkalle lohta, kurkkua, avokadoa ja inkivääriä. Rullaa rulla tiukasti niin että viimeiseksi rullautuu riisitön pää levystä. Leikkaa pienet pätkät rullan päästä pois ja leikkaa loppu rulla kuuteen osaan. Toista lopuille levyille.
Nautiskele soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kera.
Kommentit