Väännettiin eilen kokoon pikkupiiraita Köyhien ritareiden ohjeella. Ohje oli melko aikaa vievä ja ihmeteltiin hieman ainesosien määriä (1 dl sokeria suolaiseen piirakkaan... ja vielä 1 dl balsamiviinietikkaa perään). Vaivannäkö ja ohjeen noudattaminen kuitenkin palkittiin ja maku oli tosi herkullinen, jotain hapanimelän ja suolaisen väliltä. Ohjeesta tulee 12 pikkupiirasta.

6           punasipulia
loraus     oliiviöljyä
1 rkl       ouzoa (tai 2 tl anista)
1 dl        sokeria
1 dl        balsamiviinietikkaa
hippunen suolaa
1 pkt      pakastepiirakkataikinaa (tai ruisperunataikinaa)
voiteluun voita tai margariinia
100 g      fetaa (tai lefkotiri- tai vuohenjuustoa)

Kuori punasipulit ja leikkaa ne puoliksi. Viipaloi ohuiksi puolirenkaiksi ja laita kuullottumaan pannulle keskilämmölle oliiviöljyloraukseen. Lisää joukkoon ouzo (tai anis) ja sekoittele.

Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää sokeri ja anna sen sulaa joukkoon. Lisää sen jälkeen balsamiviinietikka ja hauduta kunnes neste on lähes haihtunut. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa pikku hippusella suolaa (päälle tuleva juusto on suolaista joka tapauksessa).

Sipulien hautuessa lämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele muffinssivuoka tai 12 annosastiaa. Pilko sulanut taikina 12 osaan ja painele palat ensin lituskaisiksi ja sitten vuuan syvennyksiin tai annosastioihin. Leikkaa alumiinifoliosta paloja ja painele taikinan päälle niin että se pysyy muodossaan. Laita uuniin ja anna kypsyä noin 10-15 minuuttia kunnes taikina on kypsää, mutta ei vielä ruskistunutta.

Kohota uunin lämpö 230 asteeseen. Poista foliot vuuasta ja täytä taikinakolot sipulitäytteellä. Murenna päälle juusto. Anna lämmetä uunissa 5-10 minuuttia kunnes juusto alkaa pehmetä.

1868881.jpg