Puolisen vuotta takaperin tein ensimmäistä kertaa paljon kehuttua herkkua, lihajerkyä. Ensimmäinen jerkysatsi oli marinoitu teriyaki-pohjaisella marinadilla, ja osoittautui todella hyväksi kaljasnäksiksi. Päätin kokeilla nyt toista marinadia, ja pohdiskelun jälkeen päädyin American BBQ -marinadiin. Jerkysatsi onnistui oikein hyvin ja tuli taas suussa sulavaa, slurps!

Osa tekstistä on copypastea tuosta edellisestä ohjeesta, kun niissä kerran on täsmälleen samanlainen esikäsittely. Aiempi ohje sisältää myös enemmän havainnollistavia kuvia, joten kannattaa katsastaa se jos tekoprosessissa jokin ihmetyttää.

American BBQ -marinadi:

1 prk       Santa Maria American BBQ Hot and Spicy -kastiketta
n. 0,75 dl soijakastiketta
4            valkosipulinkynttä
3 tl         mustapippuria
3 tl         habanero-tabascoa
2 tl         Liquid Smoke -esanssia (löytää Helsingissä mm. Behnfordilta WTC-talosta)

Lisäksi:

1 kg        naudan sisäpaistia
varrastikkuja

Laita paisti noin kolmeksi tunniksi pakastimeen, jotta sitä on helpompi siivutella. Leikkaa lihasta irti mahdolliset kalvot ja ylimääräiset rasvat. Leikkaa sitten joko terävällä veitsellä tai yleisleikkurilla lihaköntti n. 3-6 mm paksuiksi ja 1-2 cm leveiksi siivuiksi. Laita siivut esimerkiksi kolmen litran pakastepussiin.

Pilko valkosipulinkynnet mahdollisimman pieneksi ja laita ne pieneen kulhoon. Sekoita mukaan loput ainekset. Kaada koko marinadi pakastepussiin lihojen seuraan ja puristele pussia varovasti jotta kaikki lihat kastuvat marinadilla. Purista pussista ylimääräiset ilmat pois ja sido pussin suu solmuun. Voit myös laittaa pussin toisen pussin sisään, jottei marinadia vuoda. Anna lihojen marinoitua jääkaapissa n. 10-16 tuntia. Kääntele pussia silloin tällöin.

Laita uuni lämpenemään n. 50-70 asteeseen. Kaada ylimääräinen marinadi pois, voit myös tarvittaessa kuivata lihoja hieman talouspaperilla. Asettele siivut grillitikkujen varaan ritilälle uunin ylimmälle tasolle. Voit laittaa myös palan leivinpaperia uunin pohjalle jottei lihoista valuva marinadi sotke uunia.

Mikäli kuivaat lihat normaalissa uunissa, laita uunin oven väliin vaikkapa viinipullon korkki tai jokin vastaava. Jos käytät kiertoilmauunia, sitä ei tarvita.

Anna lihojen kuivua uunissa n. 7-12 tuntia, riippuen siitä miten paksuja siivuja teit. Itselläni kaikki siivut olivat valmiita 8 tunnissa, mutta teinkin tällä kertaa ohuempia siivuja kuin viimeksi. Jerky on valmista, kun se tuntuu kuivalta, liha taipuu, pinta halkeilee mutta siivu ei murru.

Suosittelen kokeilunhaluisille ehdottomasti tätä reseptiä! Sekä tämänkertainen BBQ-marinadi, että edellinen teriyakimarinadi ovat molemmat todella herkullisia. Teriyaki on hitusen makeampi, ja BBQ:sta tuli vähän tulisempaa kun laitoin enemmän habanero-tabascoa. Edellinen satsi kesti puolitoista viikkoa kun pelkästään itse popsin sen, saa nähdä kauanko tämä kestää. Petollisen suussasulavaa on. Olutsnäksin lisäksi jerky toimii myös ensiluokkaisena krapulasnäksinä.

1963401.jpg