Juhlittiin toissapäivänä etukäteen Tuulin synttäriä herkuttelemalla piirakalla, jonka ohje löytyi joululahjakirjasta Toscanalainen keittiö. Piirakka oli tosi herkullinen, tosin koostumuksesta tuli liian löysä kuuman täytteen ja pohjan takia. Ne kannattaakin jäähdyttää hyvin jääkaapissa ennen piirakan kokoamista.


Täyte:

1 kg            tuoreita luumuja

sokeria

60 g           suolatonta voita

500 g         mascarponea

sokeria maun mukaan

 

2 tl             luumulikööriä (korvattiin mandariiniliköörillä)


Pohja:

200 g        kylmää suolatonta voita pilkottuna

250 g        vehnäjauhoja

100 g        kermaviiliä


Nypi pohjaa varten kulhossa voi ja jauhot keskenään. Lisää lopuksi kermaviili ja muotoile palloksi. Kiedo ympärille tuorekelmu ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi.

Vuoraa ison irtopohjavuuan (halkaisija 28 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Painele taikina pohjalle ja reunoille puoleen väliin asti ja laita jääkaappiin vielä 20 minuutiksi.

Halkaise luumut ja poista kivet. Laita uunivuokaan ja ripottele päälle sokeria ja voinokareita. Laita uuniin 200 asteeseen ja paista n. 20-60 minuuttia kunnes luumut ovat kypsiä, mutta pysyvät koossa. Jäähdytä jääkaapissa.

Painele taikinan päälle alumiinifolio ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Ota sitten folio pois ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin jääkaapissa.

Sekoita mascarponeen likööri ja mausta halutessasi sokerilla. Levitä taikinan päälle. Asettele lopuksi päälle luumut ja kaada päälle jäljelle jäänyt neste.