Suolaiset kasvispiirakat ovat ihanaa mutusteltavaa alkutalven pimeydessä erilaisten keittojen lisäksi. Pakkasesta löytyi papan keräämiä suppilovahveroita ja ne sopivat makean sipulin ja suolaisen fetan seuraan loistavasti. Piirakan ohje on Etiketistä ja ruisperunapohjan ohje Ruokatorstaista. Pohjan voi toki korvata halutessaan myös valmiilla pakastealtaan ruisperunapohjalla.

Pohja:

  • 100 g        margariinia
  • 2               keitettyä jauhoista perunaa
  • 1 dl            vehnäjauhoja
  • 1 dl            ruisjauhoja
  • 1 tl             leivinjauhetta

Täyte:

  • 5                pientä punasipulia
  • 2                valkosipulinkynttä
  • öljyä paistamiseen
  • n. 2 dl       suppilovahveroita
  • 2 rkl          sokeria
  • 200 g        fetaa
  • oliiviöljyä
  • 2 rkl          pinjansiemeniä
  • kuivattua rosmariinia ja timjamia
  • mustapippuria
  • juoksevaa hunajaa

Sulata margariini mikrossa ja survo joukkoon kuoritut ja paloitellut perunat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sotke joukkoon. Painele piirakkavuuan pohjalle ja reunoille.

Kuori ja lohko punasipulit kapeiksi lohkoiksi. Hienonna valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä kunnes ne pehmenevät. Lisää joukkoon sienet ja jatka paistamista, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Ripottele pannulle sokeri ja jatka kypsentämistä kunnes sokeri sulaa.

Lusikoi sipuli-sieniseos pohjan päälle vuokaan ja murusta feta isohkoiksi paloiksi pinnalle. Ripottele päälle pinjansiemenet. Valuta pinnalle öljyä ja mausta rosmariinilla, timjamilla ja mustapippurilla.

Paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia kunnes pohja on kypsä ja feta alkaa ruskistua.

Purista päälle ennen tarjoilua juoksevaa hunajaa.