Kaapistamme löytyy kuivattuna jos jonkinmoista sientä ja siitä syntyi idea tähänä risottoon. Parempi viittaa yksinkertaisempaan, aiemmin tehtyyn metsäsienirisottoon. Tämän risoton pohjana toimi risotto alla milanesen resepti, joka on oikein hyvä pohja omille risottokokeiluille. Sienirisotosta tuli todella maistuvaa, kannattaa kokeilla niillä sienillä mitä sattuu löytymään! Ohjeesta tulee annoksia noin neljä.

  • oliiviöljyä
  • 1            sipuli
  • 1 rs       tuoreita herkkusieniä
  • yhteensä pari kourallista erilaisia kuivattuja sieniä (meillä suppilovahveroita, tatteja ja siitakkeita)
  • 3 dl       valkoviiniä (halvin mahdollinen kelpaa kyllä hyvin)
  • mustapippuria
  • 1 l         vettä
  • 1           kasvisliemikuutio
  • 60 g     parmesaania
  • 3 dl       risotto- tai puuroriisiä (tehtiin puuroriisistä ja hyvin toimi!)

Laita kuivatut sienet kulhoon ja kaada päälle muutama desi kiehuvaa vettä. Anna imeytyä noin 15 minuuttia. Raasta parmesaani valmiiksi odottamaan.

Silppua sipuli ja kuullota kattilassa oliiviöljyssä. Siivuta herkkusienet ja lisää sipulin joukkoon. Kuumenna, kunnes sienistä alkaa irrota nestettä. Lisää joukkoon liotetut kuivatut sienet. Jos liotuksesta jää yli nestettä, jätä se odottamaan.

Lorauta sipuli-sieniseoksen joukkoon 1 dl valkoviiniä ja keittele kunnes alkoholi on höyrystynyt pois. Mausta mustapippurilla ja siirrä sieniseos syrjään odottamaan.

Keitä kattilassa 1 l vettä ja kasvisliemikuutio. Pidä kasvislientä keskilämmöllä koko risoton valmistuksen ajan. Jos kuivatuista sienistä jäi yli liotusnestettä, lisää se kasvisliemen joukkoon.

Laita kattilan pohjalle riisi ja iso loraus oliiviöljyä (vähintään n. 2 rkl). Paahda riisiä koko ajan sekoittaen n. 1-3 minuuttia (meillä jäi paahtoaika melko lyhyeksi kun riisi alkoi palaa pohjaan...). Kaada joukkoon loppu viini (2 dl) ja sekoittele kunnes suurin osa on haihtunut. Lisää nyt kuumaa kasvislientä 1 kauhallinen ja sekoita kunnes se haihtuu. Jatka näin kasvisliemen lisäystä kunnes kaikki liemi on käytetty. Liemen lisäysvaiheessa kattilaa kannattaa pitää melko suurella lämmöllä, meillä oli levy alkuvaiheessa vitosella ja loppuvaiheessa nelosella. Jos riisi on vielä raakaa liemen loputtua, voi sekaan lisätä myös vähän vettä ja antaa hautua miedommalla lämmöllä.

Lisää lopuksi joukkoon sieniseos ja parmesaani ja sekoita hyvin.