Vuosia sitten leikkasin Alkon Etiketti-lehdestä tämän hyvän kuuloisen marenkisen sitruunapiirakan ohjeen. Piirakkaa ei tullut kuitenkaan koskaan tehtyä kunnes Ranskassa hurahdimme molemmat sitruuna-marenkitartaletteihin (oikeasti, taivaallista!). Nyt viikonloppuna pidimme Ranska-teemaiset juhlat ja piirakka pääsi vihdoin kokeiluun. Maku oli hyvin lähellä noita tartaletteja, joten seuraavaksi kokeillaankin miten ohje vääntyy pienempään muotoon. Katosi nopeasti parempiin suihin, suosittelemme!

Käväistiin muuten heinäkuussa Nizzassa lomaillessamme paikallisbussilla Monacossakin. Bussin päätepysäkkinä oli sitruunapiirakan alkulähde Menton ja harkitsimme tosissamme istuvamme helteisessä bussissa vielä päälle tunnin verran suuntaansa vain päästäksemme syömään aitoa ja alkuperäistä sitruuna-marenkitorttua :D Lopulta matkustuskunto ei kestänytkään, joten onneksi nyt vihdoin saatiin ainakin toiseksi parasta vaihtoehtoa tuosta herkusta.

Taikina:

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 125 g voita
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1-2 rkl kylmää vettä 

Täyte:

  • 3 dl sokeria
  • 4 keltuaista
  • 2 sitruunan kuori ja mehu
  • 2 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
  • 3 dl maitoa

Marenkikuorrutus:

  • 4 valkuaista
  • 4 rkl sokeria

Sekoita taikinaa varten vehnäjauhot, suola ja sokeri keskenään. Kuutioi voi pieniksi paloiksi ja nypi jauhoseoksen sekaan kunnes seoksesta tulee murumaista. Lisää joukkoon hieman vatkattu kananmuna ja kylmää vettä niin, että seoksesta tulee tasainen. Taputtele taikinasta litteähkö ympyrä, kiedo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan noin puoleksi tunniksi.

Tee odotellessa sitruunakiisseli. Sekoita kattilassa hyvin kaikki ainesosat: sokeri, keltuaiset (säästä valkuaiset marenkia varten), sitruunoiden kuori ja puristettu mehu, perunajauhot (tai maissitärkkelys) ja maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli alkaa saeta. Kuumenna ja sekoita vielä siihen asti, kunnes lopputulos on melko kiinteää eikä valuvaa. Kiisseliä ei nimittäin kypsennetä enää tämän jälkeen piirakan valmistuksessa, joten jos se valuu paljon nyt, se valuu paljon myös piirakkaa leikattaessa. Kaada kiisseli kulhoon jäähtymään sillä aikaa kun kypsennät pohjan.

Tein itse piirakan irtopohjakakkuvuokaan, mutta halutessasi voit tehdä sen myös tavalliseen piirakkavuokaan. Piirakkavuuassa tehtäessä painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille. Irtopohjavuuassa vuoraa ensin pohja leivinpaperilla (pingota pohjan ja reunan väliin) ja painele sitten taikina pohjalle ja reunoille n. 4-5 cm korkeuteen. Pistele pohja haarukalla ja kierrä alumiinifoliosta pötkylä painamaan reunaa niin ettei se valu paistettaessa. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Poista sen jälkeen foliosuikale ja paista vielä niin kauan kunnes pohja alkaa hieman ruskistua. Anna jäähtyä.

Täytä pohja sitruunakiisselillä.

Vatkaa marenkia varten valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sitten sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Valmiin marengin tulisi olla kiiltävää ja niin kovaa, että se ei putoa, vaikka kulhon kääntäisi ympäri. Nostele marenkivaahto piirakan päälle ja paista 250-asteisessa uunissa n. 2 minuuttia niin, että marenki saa vähän väriä. Varo palamista!

Jos teit piirakan irtopohjavuokaan, irrota se terävän veitsen avulla reunoilta ja asettele tarjoilualustalle.

Lopuksi valmistaudu taivaalliseen makukokemukseen :)