Muutama vuosi sitten Tuulin työyksikössä vietettiin pikkujouluja vähän erilaisella tavalla. Teemana oli työkaveri/ruokaekspertti Harrin suunnittelema brasilialaisen ruuan ilta. Kaikki kokkailivat töiden lomassa enemmän tai vähemmän koko päivän ja illalla kokoonnuttiin koristeltuun pikkujoulusaliin herkuttelemaan antimilla. Voisin sanoa, että tuo oli yksi kivoimmista virkistysjutuista, mitä töissä on tämän kolmen vuoden aikana tehty. Olen varmaan aiemminkin hehkuttanut tätä, mutta yhdessä kokkaaminen ja syöminen on kyllä vaan parasta (terkkuja yläasteen opelle, olen selkeästi kehittynyt niistä ajoista kun mun köksännumero oli kutonen :D)!

Tuolta jäi erityisesti mieleen jälkiruoka pudim (caramela on ilmeisesti se virallinen nimi ja pudim tuttavallisempi kutsumanimi) ja olenkin jo aikoja sitten kinunnut Harrilta vähän 20 henkeä pienemmän annoksen ohjeen. Jotenkin kokeilu on vaan jäänyt, aina on niin paljon suunniteltuja ruokia jonossa. Nyt Ranskan jälkeen näitä jälkiruokia kuitenkin tekee melko usein mieli ja niin kondensoidun maidon himo ajoi keittiöön...

Paahtovanukkaat olivat juuri niin hyviä kuin olin muistellutkin, tosin aika paljon makeampia. En tiedä oikein miten tuota makeutta voisi seuraavalla kerralla hitusen vähentää, ehkäpä sokeroidun kondensoidun maidon voisi vaihtaa sokeroimattomaan ja lisätä vain itse joukkoon sokeria? Tai sitten ensi kerralla tehdään vain hitusen pienempiä annoksia kuin nyt, maku on nimittäin joka tapauksessa herkullinen. Ohjeesta tulee virallisesti neljä annosta, mutta vaikkapa pienempiin kahvikuppeihin tehtynä voisi kokeilla kuuttakin annosta.

Tekeminen oli upeaan ulkonäköön nähden todella helppoa. Ainoa riskaabeli vaihe oli kiehuvalla vedellä täytetyn uunipellin saattaminen uuniin ja pois. Olin jo ehtinyt täyttää tuon pellin kunnes Antto vihjasi, että sen olisi voinut täyttää vasta siellä uunissakin... Ups! Pellistä tuli nimittäin melko painava täytön jälkeen. Vanukkaiden kypsentymisen jälkeen jätettiin pelti vesineen uuniin jäähtymään, tosin se kannattaa muistaa ottaa pois heti jäähtymisen jälkeen, jottei uuni ala ruostumaan kosteuden vaikutuksesta.

No niin, mutta selittelyt sikseen. Tässä ohjetta, meillä tehdään tätä ehdottomasti uudestaankin, mutta tosissaan tuo makeus kannattaa muistaa.

  • 2 munaa
  • 1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa (saa tavallisista hyvinvarustelluista supermarketeista tai sitten etnisistä kaupoista)
  • 2,5 dl maitoa
  • 3/4 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa

Lisäksi vuokien päällystämiseen

  • 1/2 dl tummaa siirappia

Laita ihan aluksi käyttämäsi vanukasvuuat jääkaappiin tai pakkaseen viilentymään. Niihin sivellään myöhemmin siirappia ja tuo vaihe on huomattavasti helpompaa jos vuuat ovat kylmiä. Laita lisäksi uuni lämpenemään 170 asteeseen.

Vaahdota munat ja sekoita joukkoon kondensoitu maito, maito, vaniljasokeri (tämän jättäisin kyllä ehkä pois tai laittaisin tilalle vaniljauutetta tai -tankoa lisämakeuden välttämiseksi) ja suola.

Ota jäähtyneet vuuat kaapista ja sivele pohjalle ja reunoille siirappia kuvan osoittamalla tavalla.

Kaada vanukasmassa vuokiin.

Valmista vesihaude. Tämä osio ei onnitunut meiltä parhaimmalla tavalla. Seuraavalla kerralla teemme ehkäpä näin: Laita sopiva alusta (esim. syvä uunipelti) vanukasvuokineen uuniin ja kaada vuokien väliin kiehuvaa vettä n. parin sentin kerrokseksi.

Kypsennä uunissa 170 asteessa noin 20 minuuttia. Vähennä sitten lämpöä 130 asteeseen. Kypsennä, kunnes pinnalle ei tule nestettä vanukasta kevyesti painettaessa. Voit myös työntää terävän veitsen vanukkaaseen. Vanukas on kypsää, jos veitsi pysyy puhtaana. Kypsä vanukas on pinnaltaan ruskea.

Ota kypsät vanukkaat uunista ja jäähdytä jääkaapissa tai pakkasessa lähelle nollaa (älä kuitenkaan jäädytä!).

Kumoa lautasille juuri ennen tarjoilua. Tämän pitäisi onnistua ilman apuvälineitä, mutta voit myös päästää hieman ilmaa reunan väliin terävän veitsen avulla jos vanukas ei näytä tulevan ulos.