Heidi kutsui meidät luokseen syömään porukalla juustofondueta. Ei oltu kukaan aiemmin syöty fondueta, joten tutustuttiin etukäteen etikettiin, jota sitten hyvillä mielin rikottiin monesti. Ei nimittäin ollut oikein mahdollista suorittaa tehtäviä joka kerta kun joku pudotti dipattavansa juustoon, sitä tapahtui niin paljon, että lopuksi juustokastike taisi olla enemmän juuston ja leivän sekamelska! Ainut sääntö, jossa taidettiin pitäytyä oli se, ettei fonduen kanssa juoda muuta kuin viiniä. Ja sehän sopi meille vallan mainiosti. Syy tähän on kuulemma se, että muut juomat "kovettavat juuston mahaan". Tiedä sitten onko tässä totuusperää, mutta hyvin maistui juusto ja viini yhdessä. Käytetty ohje oli muistaaksemme jotain tänne päin:

4 dl      valkoviiniä
1 rkl     maissitärkkelystä
200 g   gruyère-juustoa raastettuna
300 g   emmental-juustoa raastettuna
loraus   kirsikkaviinaa

Sekoita maissitärkkelys kylmään valkoviiniin ja kuumenna kunnes viini kiehahtaa. Lisää juustoraaste koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi kirsikkaviinalla. Nosta kattila lämmitettävälle alustalle tai fonduekattilaan liekin ylle (molemmat lämmitetään useimmiten lämpökynttilöillä). Dippaa juustokastikkeeseen leipäkuutioita ja vaikkapa kirsikkatomaatteja ja paprikapaloja.

Luultiin, että juustokastikkeesta olisi tullut täysin tasaista, mutta siinä olikin selkeästi juusto vähän erillään. Se ei kuitenkaan haitannut syömistä, joka oli suorastaan taistelua ruuasta. Fondue herätti alkukantaiset metsästäjänvaistot ja viinilasit olivat vaarassa kaatua kun kaikki halusivat osansa saaliista. Hauskaa illanistujaisruokaa kyllä, pitää kokeilla uudestaankin. Lisäksi jossain vaiheessa pääsevät varmasti kokeiluun myös suklaafondue sekä aasialaistyylinen lihafondue.

Kiitokset vielä emännälle ja muulle seurueelle hauskasta illasta :)!

1262119.jpg

1262122.jpg