Eräänä päivänä kävimme Tuulin vanhemmilla herkuttelemassa paellalla ja meitä pyydettiin tuomaan mukanamme jokin "helppo ja nopea jälkiruoka". Jonkin aikaa mietittyäni pälkähti mieleen pavlova, vaniljavaahdolla ja hedelmillä päällystetty marenkikakku. Tämä on siitä helppo herkku, että tuon marenkipohjan voi hyvin tehdä etukäteen ja juuri ennen tarjoilua kerman tai vaniljakastikkeen vaahdottaminen ja hedelmien pilkkominen ei vie montaakaan hetkeä. Lisäksi tämä on samalla sekä kevyen oloinen että syntisen makea jälkiruoka ja sopiikin mielestäni hyvin varsin monenlaisten aterioiden päätökseksi. Marenkipohjan resepti on peräisin Pirkan reseptihausta. Tuon ohjeen mukaan kakusta riittäisi kahdeksalle hengelle, mutta meillä tuo kyllä katosi nopeasti parempiin suihin viidestäänkin ja lisääkin olisi mahtunut. Eli ehkä meidän mittapuulla enemmänkin neljän hengen kakku :)

Pohja:

  • 4 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl maissi- tai perunajauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl valkoviinietikkaa

Päälle:

  • 2 dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta tai kuohukermaa (vaniljakastikkeesta tulee vähän kevyempi jälkiruoka, kermavaahdolla saa sen sijaan mitä luultavimmin kauniimman lopputuloksen)
  • hedelmiä maun mukaan (meillä kiiviä, vadelmia, sharon-hedelmää ja passionhedelmää)

Vatkaa pohjaa varten valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat ainekset. Lisää valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa (jos kallistat kulhoa vaahto ei saa valua yhtään). Sekoita joukkoon lopuksi vielä etikka.

Laita leivinpaperi uunipellille ja piirrä siihen halkaisijaltaan 25-30 cm ympyrä lautasella tai kakkuvuualla. Käännä leivinpaperi ympäri (jos se on jokseenkin läpinäkyvä), jottei väri tartu kakkuun. Nostele marenkivaahto ympyrän sisään ja painele keskusta hieman reunoja matalammaksi.

Paista 125 asteessa 1,5 - 2 tuntia. Anna pohjan jäähtyä. Tarvittaessa se säilyy jopa muutamia päiviä kuivassa ja ilmatiiviissä rasiassa.

Pilko ennen tarjoilua hedelmät ja vaahdota vaniljakastike tai vaniljasokerilla maustettu kerma. Nostele marenkipohjan päälle ja levitä päällimmäiseksi hedelmät.