Olimme molemmat meistä viettäneet rapujuhlia vain kerran elämässämme ja sekin oli joskus kauan sitten lapsuudessa. Eräänä päivänä saimme päähänpiston, että pitäisihän niitä nyt aikuisiälläkin päästä kokeilemaan. Siispä pyysimme kylään ystävämme Pirkan, Mikaelin ja Heidin, ostimme kasan rapuja ja pistimme kestit pystyyn. Ilta onnistui niin mainiosti, että puhuimme jopa jokavuotisen perinteen aloittamisesta. Kyllä syöminen, juominen ja laulaminen on vaan hauskempaa kera kivojen ihmisten!

Pikaopiskeltuamme rapujuhlien yleisen kulun googlettamalla "rapujuhlat" päädyimme tällaiseen iltaan:

Alkuruuaksi jokaiselle oli varattu 6 kappaletta täplärapuja. Täplärapu on jokirapua yleisempi ja täten myös halvempi Amerikasta tuotu istukaslaji. Ulkonäkö ja maku ovat varsin samanlaisia kuin jokiravullakin, joten täplärapu on varsin hyvä korvike ellet halua upottaa rapuihin älyttömästi rahaa (täpläravut maksoivat tällä kertaa 2 e / kpl, jokiravuista saattaa helposti joutua pulittamaan 5 e / kpl). Rapujen kanssa askarreltiin rapuveisten kera ja rapujen kanssa oli tarjolla paahtoleipää, voita ja tilliä. Tätä osuutta varten on syytä varata jokaiselle paaaaaljon serviettejä ja lisäksi vesikulhot käsien huuhtomista varten. Oli meinaan sotkuista puuhaa väkertää sormin rapujen kanssa. Tuuli sai pariin otteeseen räjäytettyä saksen sisällön naamalleen ja taisi muillakin olla hieman hankaluuksia elegantin rapujensyöntitavan löytämisessä ;)

Pääruokana syötiin feta-kasvispiirasta ja feta-salaattia ja jälkiruokana viinimarja-mascarponemoussea. Pääruuan voi halutessaan jättää myös pois jos vieraille tarjotaan enemmän rapuja (luokkaa 10 - 15 kpl). Jos pääruokaa kuitenkin on, on se (ilmeisesti) useimmiten jotain kevyehköä ja kasvispainotteista, jottei se vie ravuilta niiden ansaitsemaa huomiota. Rapujuhlat ovat myös eräänlainen sadonkorjuujuhla ja niinpä pää- ja jälkiruuissa voivat näkyä satokauden kasvikset, marjat ja hedelmät.

Rapujuhlaan kuuluvat tietenkin erottamattomasti myös snapsit ja snapsilaulut, ja printattiinkin kaikille osanottajille rapujen syöntiohje ja lisäksi valikoima parhaimpia sitseiltä tuttuja lauluja ja lisäksi joitakin löytämiämme rapujuhliin erityisesti kuuluvia snapsilauluja. Tässäpä eräs suosikeistamme.

Georg de Godzinskyn rapulaulu (sävel: Ukko Nooa )
Rapu tuli, rapu tuli nyt on elokuu.
Iloitse sä veikko kohta olet peikko.
Nami, nami, nami, nami vatsassa nyt soi.
Ota lasi, ota lasi juo nyt minun kans.
Surut huolet heitä, rypyt hymyyn peitä.
Ilon, onnen ravut nämä sydämehen toi.

 

Skål!