Tänään kokkasimme hampurilaisia. Edelliskerroilla tonnikalaburgereita, kanahampurilaisia ja tofupurilaisia varten olemme ostaneet kaupasta sämpylät, mutta tällä kertaa päätimme leipaista nekin itse. Näitä sämpylöitä voi varmasti tehdä vaikkei hampurilaisia niistä tekisikään, olivat vielä maukkaita! Ohje on Me naiset -lehdestä ja ohjeesta tulee 8 sämpylää. Leipaisimme taikinasta kuitenkin vain viisi sämpylää, ja lopputuloksena saimme kaksi jättiläiskokoista, kaksi isoa ja yhden keskikokoisen sämpylän, joten kannattanee pysyä ohjeessa ja tehdä taikinasta kahdeksan leipää.

5 dl     rasvatonta maitoa
1 pss   kuivahiivaa
2 tl      sokeria
1/2 rkl  suolaa
2 rkl     öljyä
0,5 dl   auringonkukan siemeniä
0,5 dl   seesaminsiemeniä
1 l       hiivaleipäjauhoja (joista puolet voi korvata grahamjauhoilla)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon sokeri, suola, öljy, siemenet ja puolet jauhoista. Sekoita velliksi puuhaarukalla. Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Vaivaa taikinaa hetki. Sämpylätaikina saa jäädä hieman löysemmäksi kuin tavallinen leipätaikina. Kohota liinan alla noin puoli tuntia kunnes taikina on noin kaksinkertainen.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, muotoile pötköksi ja leikkaa kahdeksaan osaan. Kaada tarvittaessa taikinalle jauhoja, jottei se tartu joka pintaan. Pyöritä palat sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota liinan alla puoli tuntia.

Sivele pinta vedellä tai maidolla ja ripottele pinnalle auringonkukan- ja seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

1359973.jpg