5 dl rasvatonta maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
1/2 rkl suolaa
2 rkl öljyä
0,5 dl auringonkukan siemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 l hiivaleipäjauhoja (joista puolet voi korvata grahamjauhoilla)
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon sokeri, suola, öljy, siemenet ja puolet jauhoista. Sekoita velliksi puuhaarukalla. Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Vaivaa taikinaa hetki. Sämpylätaikina saa jäädä hieman löysemmäksi kuin tavallinen leipätaikina. Kohota liinan alla noin puoli tuntia kunnes taikina on noin kaksinkertainen.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, muotoile pötköksi ja leikkaa kahdeksaan osaan. Kaada tarvittaessa taikinalle jauhoja, jottei se tartu joka pintaan. Pyöritä palat sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota liinan alla puoli tuntia.
Sivele pinta vedellä tai maidolla ja ripottele pinnalle auringonkukan- ja seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Kommentit