Olen jo pitkään kuolannut tätä suolaista herkkua mutta vasta nyt sain aikaiseksi tehdä sitä. Beef jerkyä eli suomalaisittain kuivalihaa, tässä tapauksessa teriyaki-pohjaisella marinadilla. Ohje on Pelit-lehdestä (niin hassulta kuin kuulostaakin). Tässä on kyllä paras olutnaposteltava ikinä, pelottaa ettei tuo kilo riitä kovin kauaa. Suosittelen siis lämpimästi kaikille kokeilunhaluisille!

Nikoyaki-marinadi (kiloa lihaa kohden):
2,5 dl   teriyakikastiketta
3         valkosipulinkynttä
2 rkl     vaahterasiirappia (normi siirappikin kelpaa)
2 tl      Habanero-tabascoa (tai tavallista)
2 tl      mustapippuria
2 tl      Liquid Smoke -esanssia (Tätä voi löytää ainakin Helsingistä Behnfordilta WTC-talosta tai kuulemma myös Stockan herkusta. Voi tarvittaessa korvata vaikkapa Santa Marian jollakin savuisella BBQ-kastikkeella, tällöin kannattanee lotrata noin desi sitä.)

1 kg naudan sisäpaistia
paketti grillitikkuja (varrastikkuja)

Laita paisti noin kolmeksi tunniksi pakastimeen, jotta sitä on helpompi siivutella. Leikkaa lihasta irti mahdolliset kalvot ja ylimääräiset rasvat. Leikkaa sitten joko terävällä veitsellä tai yleisleikkurilla lihaköntti n. 3-6 mm paksuiksi ja 1-2 cm leveiksi siivuiksi. Laita siivut esimerkiksi kolmen litran pakastepussiin.

Pilko valkosipulinkynnet ja laita ne pieneen kulhoon. Sekoita mukaan loput ainekset. Kaada koko marinadi pakastepussiin lihojen seuraan ja puristele pussia varovasti jotta kaikki lihat kastuvat marinadilla. Purista pussista ylimääräiset ilmat pois ja sido pussin suu solmuun. Voit myös laittaa pussin toisen pussin sisään, jottei marinadia vuoda. Anna lihojen marinoitua jääkaapissa n. 10-16 tuntia. Kääntele pussia silloin tällöin.

1426997.jpg

Laita uuni lämpenemään n. 50-70 asteeseen. Kaada ylimääräinen marinadi pois, voit myös tarvittaessa kuivata lihoja hieman talouspaperilla. Asettele siivut grillitikkujen varaan ritilälle uunin ylimmälle tasolle. Voit laittaa myös palan leivinpaperia uunin pohjalle jottei lihoista valuva marinadi sotke uunia.

1427000.jpg

Mikäli kuivaat lihat normaalissa uunissa, laita uunin oven väliin vaikkapa viinipullon korkki tai jokin vastaava. Jos käytät kiertoilmauunia, sitä ei tarvita.

Anna lihojen kuivua uunissa n. 7-12 tuntia, riippuen siitä miten paksuja siivuja teit. Itselläni suurin osa lihoista oli valmiita 9 tunnissa, mutta jätin vielä paksuimmat siivut uuniin kuivumaan. Suurin osa oli melko ohuita siivuja, noin 4 mm paksuja. Jerky on valmista, kun se tuntuu kuivalta, liha taipuu, pinta halkeilee mutta siivu ei murru.

Nauti jerkystäsi vaikkapa oluen kera tai ihan miten nyt hyvältä sattuu tuntumaan! Tätä reseptiä (tai koko jerkyn tekoa ylipäänsä) on paljon kehuttu, joten kokeile rohkeasti. Marinadivaihtoehtoja on lisäksi vaikka kuinka paljon erilaisia ja lihanakin voi käyttää lähes mitä tahansa. Tällä kertaa tämmöinen perus-teriyaki-pohjainen, kenties intoudun vastaisuudessa tekemään jollakin muulla marinadilla.

1428687.jpg